Stel deze vraag aan een tiental barkeepers, café- of restauranthouders en je krijgt allemaal verschillende antwoorden.
Vroeger
Eén van de meest gebruikte manieren, waarop men bierglazen vroeger schoonmaakte was in een emmer met soda opgelost in heet water. Maar dit was een zeer bewerkelijke manier van schoonmaken. Naast het reinigen in de emmer, moest je ook nog de glazen spoelen in lauw water en vervolgens nog naspoelen met koud water op een spoelkruis. Al met al dus heel veel tijdrovend werk, vooral als er vette vingerafdrukken of, nog erger, afdrukken van lippenstift op het glas zaten. Dan moest het glas voorzichtig met een sponsje extra worden afgenomen om deze te verwijderen.
Sneller, duurder
Omdat alles sneller moest, bedacht men jaren geleden de dubbele spoelbak met aan één kant water met reinigingsmiddel en een bierborstel voor het reinigen en aan de andere kant schoon water voor het afspoelen en een spoelkruis voor het naspoelen. Het gebruik van een staande borstel in een bak met zeepsop was wel handig voor het reinigen, maar hiermee begon ook de enorme verspilling van water en schoonmaakmiddel, want de kranen in de bakken werden iets opengedraaid, omdat het water wel moest doorlopen om schoon te blijven.
Nog sneller, nog duurder
Om nog meer tijd te winnen, nam het gebruik van dure vaatwasmachines en/of glazenspoelmachines enorm toe. Glazen worden niet meer direct gereinigd, maar alles verdwijnt naar de spoelkeuken of in de glazenspoelmachine. Natuurlijk scheelt dit veel tijd, maar het blijft wel een machinale bewerking, welke extra (hoge) kosten met zich mee brengt. Bovendien moeten de glazen worden behandeld met chemische reinigingsmiddelen, om schoon te worden. Echter, deze bijten uit in het glas, zorgen voor een waas op het glas en vaak beginnen opdrukken te vervagen of te verkleuren. Ook zorgen deze middelen ervoor, dat de schuimkraag van een vers getapt biertje snel zal inzakken. Daarnaast moeten de glazen vaak worden gepoleerd, een tijdrovende bezigheid om eventuele achtergebleven droogvlekken van de schone glazen te verwijderen, want wie wil er nu uit een vlekkerig glas drinken? Of moet er, om vlekvorming te voorkomen, bij het naspoelen gebruik worden gemaakt van osmosewater, hetgeen echter een extra investering van vele duizenden euro’s voor de vaatwasmachine vraagt.
Kosten besparen
Een kostenbesparend alternatief voor het reinigen van bierglazen, is het gebruik van een glazenspoeler. Er zijn verschillende types in de handel verkrijgbaar, maar over het algemeen wordt Lavamatic glazenspoeler van Power Clean Benelux als de beste beschouwd. Deze gebruikt géén stroom, zéér weinig reinigingsmiddel en bespaart tot wel 70% van het normale waterverbruik in de spoelbakken. Bovendien is deze glazenspoeler heel makkelijk in gebruik, zeer gemakkelijk te reinigen en gaat heel lang mee. Zie voor een beschrijving en recensies deze pagina: De Lavamatic Glazenspoeler
Tot slot nog enkele tips:
- Doe nooit frisdrank of melkproducten in een bierglas. Deze dranken laten een filmlaag achter in het glas en zorgen er daarmee voor, dat de schuimkraag snel zal verdwijnen na het inschenken of tappen van bier.
- Bij gebruik van een spoelkruis: Zorg dat deze vrij van kalkaanslag is en soepel werkt, anders kan het glas beschadigd raken of, erger nog, breken.
- Pils- en bierglazen kunnen beter niet worden gepoleerd, want poleerdoeken laten pluisjes en soms wasmiddel achter. Beiden veroorzaken een slechte schuimkraag.